České Vrbné 24.-26.8.2012

28.08.2012 16:00

Akce: Raftové závody

Obtížnost: WW III.

Zúčastnění účastníci výletu: Švejk, Saška, Jana Vrbová, Ička, Tarzán, Jana Vránová Vrbová, Míra a Kopáč

Počasí: přeháňky, ale teplo, v neděli už vykouklo občas slunce.

 

První slalomové a sprintové závody raftů na novém kanále Lídy Polesné ve starém areálu v Českém Vrbném. Akce byla spojená s mistrovstvím světa juniorů a veteránů a tak měla trochu netradiční průběh a bylo tam také mnohem více závodníků, lidí, stánků a médií a všeho. Závody pořádali Hanace a měli to zmáknutý, včetně ceremoniálu. Netradiční bylo přehození sprintů na sobotu a slalomů až na neděli.

Z důvodu tréninku jsme přijeli opět na kanál už v pátek. Já byl s Janou na místě už něco po druhé hodině. Přijeli jsme na kolech. Bylo to pro nás takové zakončení krátkého cyklovýletu po Jižních Čechách. Začali jsme pádlovat nejdříve s Ičkou místo Švejka. Ten se věnoval cepování Sašky. Jako tradičně po delší době na divoké vodě, to za moc nestálo. Nemáme už ale žádná velká očekávání a tak jsme se jen tak vozili a docela si to užívali. Byl vyhlášen volný tréninkový den pro účastníky mistrovství světa a tak vyseli branky a na ty si zajezdíme tak třikrát do roka. Pak šel s námi ještě i Švejk. Jezdil jsem bez trička a začínala mě být už trochu zima. Hlavně v pauze mezi jízdami. Po svezení jsme se přesunuli k Carovi. Na kanále byl budvar za 30,- a U cara je Plzeň za 33,-. Navíc byli neustále přeháňky a do hospody neprší. Někteří si dali večeři a jiní jen pivo a polívku. Spát jsme šli disciplinovaně brzo. V noci dost pršelo a přestalo až k ránu.

V sobotu jsme měli start už v 8:44. Stále bylo dost zataženo. Bohužel jsme kvůli pozdnímu vstávání nestihli ani tréninkovou jízdu a tak jsme šli do závodu na ostro. V pátek jsme sprint taky nezkusili. Sprinty jsme jezdili s Ičkou. Myslím si, že by byl lepší výsledek, kdyby jel v sobotu silnější Míra a v neděli techničtější Ička, ale jak se domluvili je jejich věc, teda trochu i naše, ale což. Nejsme kapela, abychom pořád vyhrávali. První jízda byla smutná a moc posádek horší čas nemělo. O špatnosti první jízdy vypovídá, že ani druhá se nám moc nepovedla a přesto jsme stáhli čtyři sekundy. Neustále dostáváme jakoby smyk a hrneme vodu zbytečně bokem. Bylo z toho 33 místo, což z 39 posádek je opravdu zlé, když vidím, jak výkonné posádky skončil za námi. Po závodě jsme si zašli na oběd do cateringového stanu v ceně startovného. Studené menu v té zimě mě moc nejelo. Ale byla to docela zdravá strava. Po třinácté hodině jsme všichni vyrazili na cyklovýlet. Cílem byla obec Holašovice vyhlášená už v roce 1997 památkou UNESCO. Vřele doporučuji všem. Krásná náves se zachovalými štíty stavení a dvě příjemné restaurace. My byli v horní. Pak jsme se rozdělili a Vrbojc jeli kratší cestou zpět a my si udělali takový menší oblouk přes Blanský Les. Na Kleť už nám moc nechybělo. Příště se tam možná podíváme. Při návratu jsme našli u silnice ležet sjetého účastníka ilegální technoparty. Míra se projevil jako zodpovědný občan a zavolal mu pomoc. Já bych zavolal taky, ale na příjezd příslušníků bych už nečekal. Když dlouho nepřijížděli policisté, dal ještě druhý pokus se záchrankou a po cirka tři čtvrtě hodiny se přihnala záchranka a v závěsu i policie, která asi byla někde za bukem. Záchranáři byli doslova silné osobnosti. Po návratu na kanál, jsme šli ještě trénovat, ale hned nás zase vyháněli stavitelé slalomové trati a tak jsme se svezli jen chvíli. Alespoň jsme se mohli jít podívat na vyhlášení prvního dne mistrovství světa. Bylo trochu divné, když všechny sobotní vyhlašování ovládli České posádky a tak nad kanálem zazněla osmkrát Česká hymna za disciplíny sprint a H2H. Večer jsme zakončili opět U cara. Dal jsem si hovězí steak a plzeň a bylo to výborný. Někteří z nás pak dali ještě jedno pivo ve stanu na kanále. Málem jsem si podřezal zápěstí při otvírání lahve Zajícovi. Vítězům se pomoc neodmítá. Myslel jsem si, že to je normální víno a tak jsem chtěl zamáčknout ulomený špunt. Jenže to bylo něco šumivého a tak bouchla celá lahev. Třetina vína jim ale zůstala, když teda Pája Putzer vybral střepy. Noc byla zase deštivá.

            V neděli jsme bohužel měli spoustu času, protože se obrátilo pořadí a nejdříve se jelo mistrovství světa a tak jsme startovali až po dvanácté hodině a druhou jízdu dokonce až v 14:25. Začalo se lepšit počasí. Snažili jsme se okoukat od ostatních posádek jak na trať. Startovali jsme s pocitem, že víme přesně jak na problém. V cíli jsme byli spokojeni, málem jsme si gratulovali, když v tom přiběhne Ička a povídá,”máte dvě padesátky“. To byla studená sprcha. První byla hned za jedničku, kterou jsme měli dle mého názoru dost na těsno, ale přece. Druhá byla za osmičku, kde Míra šáhnul na tyčku, ale neodhodil ji, jen se jí lehce dotknul. Nejsem si jistý, jestli jsem na ni třeba nesáhl já, protože jsme se tam dost motali. Nicméně protestovat jsme nešli. Druhá jízda vypadala horší. Do pětky jsme se museli vracet a stejně jsme dali předběžňáka na šestce. Jenže na výsledkovce máme jen našťoucháno asi 30 vteřin. Čas byl sice hrozný, ale bylo s toho alespoň 23 místo. Ale! Putzeráci (i ve veteránech), Čápové i Vadštejn byli za náma. A v ženách by to bylo na 3 místo. Takže vlastně to nebylo tak hrozné. Díky rychlé fotografce Janině máme z obou jízd moře fotek. Třeba nepřiznaného předběžňáka na šestce máme přímo v detailu. Dojeli jsme pak až na konec kanálu k molu a rychle jsme balili, protože nám jel vlak. Tedy nám cyklistům a ostatní také spěchali domů. Výlet to byl fajn, jen to počasí mohlo být lepší.

 

 

Pro příště: Do Budějovic vzít alespoň jednu singlovku (pro mě a Švejka) a kajak (pro Ičku a Míru s Kopáčem). Můžeme se povozit na lehčích částech kanálu, nebo pod tratí. Vždycky bude kde.

 

Fotky: https://ko1ko.rajce.idnes.cz/Ceske_Vrbne_24.-26.8.2012/